Waarom aardgasvrij wonen?

In 2050 is Nederland volledig aardgasvrij aan het wonen en dus niet meer afhankelijk van gas. In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat de CO₂-uitstoot in 2050 80-95% lager moet zijn dan in 1990. Dat betekent dat de overheid langzaam maar zeker de gaskraan schroeft. Er zijn natuurlijk veel dingen die u moet overwegen bij deze stappen. Bijvoorbeeld wonen zonder gas. Maar er zijn dingen die u zelf bij u in de woning al  kunt doen. Op www.gaslozewoningen.nl kunt u zicht goed voorbereiden en lezen over de stappen die gemaakt moeten worden. Gasloos wonen is een wordt geadviseerd door de overheid maar de woning kan gemakkelijk in stappen verduurzaamd worden.

Isoleren woning

De verwarming verbruikt de meeste energie in huis. Een goed geïsoleerde woning houdt de warmte beter vast, waardoor u minder hoeft te stoken en dus minder aardgas verbruikt. Ook als u kiest voor een duurzaam verwarmingssystem is het belangrijk dat de woning goed is geïsoleerd. Denk aan dakisolatie. Een dak wat niet is geïsoleerd is kan een van de grootste energieverspillers zijn in een huis. Andere manieren om uw woning beter te isoleren zijn: vloerisolatie, HR +++ of driedubbele beglazing en spouwisolatie. Welke isolatiemaatregelen er in uw woning nodig zijn hangt af van de staat van uw woning. Er kan namelijk al begonnen zijn met energiebesparende maatregelen. Om dit goed in kaart te brengen is een advies van een energiebesparingsadviseur raadzaam. Deze kan een woningscan maken van uw woning en een advies uitbrengen. Met dit advies kunt u beginnen met het gasloos maken van uw woning.

Is mijn huis geschikt voor aardgasvrij wonen?

Om in uw woning te beginnen met het isoleren van de spouwmuren en de vloerisolatie in de kruipruimte hoeft  niet direct de complete woning verbouwd te worden. Dit is een van de onderdelen hoe u aardgasvrij kunt gaan wonen. Deze werkzaamheden zijn vaak in 1 of 2 dagen gereed. Indien de ramen vervangen moeten voor HR++ of triple glas kan dit vanaf buiten worden geplaatst.

Wat zijn de kosten voor aardgasvrij wonen?

De kosten van een gemiddelde  vloerisolatie bedragen € 1.500. Voor deze werkzaamheden kunt u van de rijksoverheid subsidie aanvragen waarmee de kosten uit eindelijk meevallen. De kosten van spouwmuurisolatie bedragen ongeveer  € 1850. Om deze werkzaamheden goed in te schatten zal een spouwmuur expert een keer in de gevel moeten kijken. De spouwmuur expert boort een gaatje in de voeg en zal kijken wat de conditie van de spouwmuur is en hoeveel isolatie in de spouwmuur moet. Ook kan hij dan een advies geven over de soorten isolatie. De kosten voor het vervangen van HR +++ of driedubbele beglazing bedragen € 2.500. Op de arbeid voor het plaatsen van isolatieglas hoeft u  maar 9 % BTW te betalen waarmee u  direct kosten bespaart. De kosten voor het isoleren van het schuine dak bedragen € 2.200 euro. Ook op deze werkzaamheden kunt u bij de rijksoverheid subsidie aanvragen. Als deze werkzaamheden zijn uitgevoerd zal u direct merken dat u veel meer comfort hebt in de woning en u bespaart flink op de gasrekening. Uiteindelijk bespaart u ook op de co2 uitstoot.

Inductie koken

Het elektrische alternatief voor koken op gas is koken met een inductieplaat. Deze manier vak koken is een veilige en energiebesparende kookmethode. Extra duurzaam is deze methode als u gebruik maakt van uw eigen opgewekte zonne-energie. Hoe eenvoudig het is om de inductiekookplaat aan te sluiten, hangt af van het elektrisch vermogen van de inductie kookplaat. Dit verschilt per model. Zie hiervoor de gebruiksaanwijzing van de inductiekookplaat.

Is mijn woning geschikt voor inductie koken?

Verbruikt uw inductiekookplaat minder dan 3600 watt dan kan deze op een wandcontactdoos worden aangesloten. Een grotere inductiekookplaat verbruikt meer stroom en moet aangesloten worden op een perilex wandcontactdoos. Echter zal er in de meterkast ook aanpassingen gemaakt moeten worden. Het kan dan worden aangesloten op een standaard stopcontact. Het aansluiten in de meterkast dient te gebeuren door een erkende installateur. Indien er in de meterkast maar 1 fase  wordt aangeboden door het nutsbedrijf kunt u vaak kosteloos een verzwaring aanvragen.

Kosten inductie koken?

De kosten om een inductiekookplaat te kopen zijn de laatste jaren gedaald. De kosten voor een indictieplaat hangt af van het type en soort. Inductiekookplaten zijn te koop vanaf € 200. Let wel op de  meterkast  moet geschikt zijn of geschikt gemaakt worden.

Zonneboiler

Een zonneboiler kan warm water maken voor in de badkamer of keuken. Omdat de zon niet altijd schijnt wordt een zonneboiler vaak in combinatie gebruikt met een elektrische boiler. Indien u zonnepanelen op het dak heeft liggen kunt u de stroom salderen op de momenten dat u te veel stroom opwerkt. Als de zon schijnt wekken de zonnepanelen veel stroom op en de thermische panelen wekken het warme water op voor het douchen. Op deze dagen verbruikt u geen elektrische energie en levert het meer op dan het u kost.

Is mijn woning geschikt voor een zonneboiler?

Om een zonneboiler te plaatsen, moet er ruimte beschikbaar zijn op het dak van de woning. Twee tot vier vierkante meter. Daarnaast moet er bij uw CV-ketel ruimte zijn voor een warmwateropslagtank ook wel boiler of sanitair buffervat genoemd.

Wat zijn de kosten van een zonneboiler?

De kosten van een zonneboiler zijn afhankelijk van de gezin situatie. Gebruik u veel water je veel water, heeft u kinderen of gaat u graag in bad? Dit is allemaal belangrijk om een juiste kosten berekening te maken. Een zonneboiler voor een gezin van 5 personen kost ongeveer € 2800. Op deze zonneboiler installatie kunt u ook subsidie aanvragen. Op www.rvo.nl kunt u vinden hoeveel subsidie u krijgt.

All-Electric verwarmen

Een duurzame manier om met een volledige elektrische warmtepomp uw huis verwarmen. De warmtepomp verwarmt niet alleen het huis, maar kan ook warm water voor de keuken en badkamer maken. De elektrische warmtepomp verwarmt het huis op een lage temperatuur. Het belangrijkste is dat de warmte efficiënte manier wordt verdeelt in de ruimte. Denk aan een vloerverwarming afgiftesysteem maar je kan ook gebruik maken van een laag tempratuur verwarming systeem.(LTV). In combinatie met groene duurzaam opgewekte stroom kan de warmtepomp een duurzaam alternatief voor aardgas. Een nadeel van de warmtepomp is dat de warmtepomp veel ruimte inneemt. Dit kan betekenen dat de woning flink verbouwd moet worden.

Is mijn woning All-Electric geschikt?

Om een ​​warmtepomp te plaatsen, moeten alle ramen voorzien zijn van HR ++ of driedubbele beglazing. Tripple glass zorgt voor een beter comfort dan HR++ glas. Niet in elk kozijn kan HR+++ glas worden gemonteerd. Buiten en binnen moet er voldoende ruimte zijn om de warmtepomp te plaatsen. Ten slotte moet u vloer- of wandverwarming gebruiken. Ook moet er plaats zijn om een sanitair boiler te plaatsen.

Wat zijn de kosten van een volledig elektrische woning?

Indien u de woning compleet moet aanpassen om de woning gasloos te maken krijgt u te maken met forse investeringen. Daarom is het raadzaam om goed te kijken wat alles kost en is het belangrijk dat u eerst begint  met de woning te isoleren. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en hieronder ziet u een kosten overzicht.

Lucht/water warmtepomp gemiddeld     € 7.000 tot € 15.000

Lucht /lucht warmtepomp gemiddeld     € 4.000 tot € 9.000

Water / water warmtepomp gemiddeld  € 13.000 tot € 20.000

Bodem / water warmtepomp gemiddeld € 13.000 tot € 25.000

Op elke warmtepomp zit duizenden euro’s subsidies en soms stimuleert de gemeente ook

Groene energie

Een volledige All-Electric  woning verbruikt ongeveer 3500 tot 4500 KwH extra stroom. Het zou mooi zijn als u deze stroom op een duurzame manier op uw eigen dak zou kunnen opwekken. Als dat niet mogelijk is om zoveel energie op te wekken kunt u er ook voor kiezen om het restant van de stroom duurzaam in te kopen. Deze stroom is dan duurzaam opgewekt met een windmolen of een zonnepark.

Subsidies aardgasvrije woning

Als u een gasloze woning gaat maken heeft u waarschijnlijk recht op diverse subsidies je kunt het uitzoeken op de site bij het rvo maar ook kan u advies inwinnen bij een energieadviseur.